حد ضرر واژه ای است که این روزها در بازار های مالی به گوش می رسد. اما آیا ضروری است که با مفهوم حد ضرر آشنا شویم؟ آیا کاربرد خاصی دارد؟ تلخی زیان در هر بعدی از تجارت، به کام همه رسیده است. این تلخی اگر همراه با زیان های مالی و اقتصادی سنگین باشد و البته مانع از سودآوری در آینده شود، اوضاع بدتر می شود. تمامی افرادی که به عنوان معامله گر وارد بازارهای سرمایه می شوند، به دنبال بالاترین سود و پایین ترین ضرر هستند، بنابراین همواره استراتژی هایی را به کار می گیرند که این خواسته را پوشش دهند.

هدف سود است و راهبرد عدم تحمل زیان، که این ها نتیجه یک معامله متعادل و منصفانه است که بر مبنای عقل و تجربه شکل گرفته و به دور از هرگونه هیجان باشد. این موضوع نشانه یک تعادل است که باید حفظ شود و زمانی که این تعادل به هم بریزد ریسک بالا می رود احتمال بروز زیان بالاتر می رود.

بیشتر بخوانید: بهترین بروکر فارکس برای ترید نفت

اما سوال مهم در این راستا این است که اگر با زیان و ضرر روبه رو شدیم و ناگزیر در دام آن افتادیم تا کجا باید نسبت به سهم وفادار بمانیم و انتظار تغییر روند را بکشیم و کجا باید عطای سهم را به لقایش بخشیده و ان را بفروشیم؟ این جمله در اولین گام، حفظ اصل سرمایه را به یاد می آورد. در این مقاله به دنبال معرفی همین نقطه نهایی زیاد خواهیم بود. با ما همراه باشید. 

حد ضرر چیست؟

زیان های متحمل شده در بازارهای سرمایه برای معامله گران ناگزیر است و آنها نباید نسبت به زیان های طبیعی در آن حساس باشند. بزرگترین تاجران دنیا نیز در این حوزه های سرمایه گذاری دچار شکست شده و پول شان را به باد داده اند. آنچه مهم است کسب تجربه برای معاملات بعدی و سودهای بزرگتر برای جبران شکست هاست.

استراتژی اتخاذ شده در زمان تحمل زیان، نوعی از یک راهبرد مدیریت بحران است. جمله مشهور هروقت ماهی را از آب بگیریم تازه ست. اما کجا باید این ماهی را بگیریم تا کمترین زیان را متوجه سرمایه خود کنیم؟ این نقطه فروش را حد ضرر می گویند. محدوده یا نقطه قیمتی که شما برای واسط معاملاتی خود تعیین می کنید تا در صورت تاچ کردن آن توسط نمودار قیمت، با یک قیمت مشخص آن را به فروش برساند. چون احتمالا حفظ آن برای روزهای آتی، میزان زیان شما را بالاتر خواهد برد.

هرچه مدت زمان تفکر ما برای فعالیت در بازار طولانی مدت باشد، حد زیان نیز معنای کمتری پیدا می کند، اما اگر به این بازار به عنوان نوسان گیزی و فعالیت کوتاه مدت نگاه می کنید، این حدود ضرر را به صورت دقیق مشخص کنید و بی قید و شرط به آن وفادار بمانید.

از مخرب ترین تفکرهای حاکم بر معامله گران، که ناشی از حس طمع آنها می شود، حفظ سرمایه در حال نزول، با یک تحلیل اشتباه از بازار است، به این امید که بازار در طی یک یا چند وعده معاملاتی تغییر روند داده و صعودی خواهد شد. این یک دیدگاه خام و غیرقابل قبول است که فقط با یک تحلیل اشتباه و یا احتمالا غیرمنطقی رخ می دهد.

حالت دیگر این است که شخص به خاطر ترس از وقوع یک زیان بزرگ، بسیار زودتر از محل رخداد این موضوع، نسبت به فروش و خروج اقدام کند و زیانی دیگر را رقم می زند و از کسب سود بالاتر جلوگیری می کند. اما به طور کلی وقوع حالت اول محتمل تر است و باید بسیار دقیق بود تا تحلیل درستی از شرایط را بدست آورد.

مزیت های تعیین محدوده زیان

کاهش اضطراب از مهمترین نتایج تعیین محدوده زیان برای معامله است. از ابتدای آغاز خرید یک سهم، با خود عهد می کنید که تنها تا یک قیمت مشخص نسبت به آن وفادار خواهید بود و در صورت تاچ شدن آن، قطعا به فروش خواهید رساند. این موضوع دو بعد پیدا می کند.

بعد اول قبول ذهنی زیان تا آن مقدار است که سبب می شود این اتفاق عملا رخ ندهد، چون فراغت ذهنی شما باعث تصمیمات درست در بزنگاه های قیمتی خواهد شد. بعد دوم برنامه محور بودن شما است که استراتژی مشخصی را برای مناطق بحرانی دارید و از هیچ اتفاقی شگفت زده نمی شوید. همین دو بعد کافیست که به اهمیت تعیین حد ضرر پایبند شوید. پس دست به کار شوید.

روش های تعیین محدوده زیان

از عوامل بسیاری م توان نام برد که در تعیین یک نقطه زیان برای معامل موثر باشند اما از مهمترین پانها می توان دو مورد را به صروت ضمنی ذکر کرد و بر طبق آنها، استراتژی معاملاتی خود را تنظیم نمود. مورد اول مربوط به این موضوع می شود که برای خرید یک سهم باید نسبت به تعیین قیمت ورود بحث کرد و تحلیل های مناسب را انجام داد. این قیمت ورود و خرید باید بهینه ترین حالت را شامل شود.

حال برای تعیین نقطه زیان نیز باید طوری عمل کرد که حتما و لزوما این قیمت پایین تر از محل خرید باشد تا نوعی اثبات برای اشتباه در محل قیمتی خرید شود. در واقع ما تا زمان سر به سر شدن سرمایه اصلی باید تحمل کنیم و نسبت به آن خوشبین باشیم. مورد دوم در مورد یک بحث کلی است. اینکه تعریف موفقیت در معامله برای شما چیست؟ چه معامله ای را شکست می دانید؟

این ها را برای خود با تمامی ابعادش مشخص کنید و تلاش کنید محدوده  زیان شما، حالت شکست شما را تاچ نکند. این موضوع سبب یک رضایت درونی برای شما می شود و وفاداری شما به سرمایه گذاری در بازارهای سهام را برای همیشه حفظ خواهد کرد.

به هر صورت با در نظر گرفتن این دو عامل بسیار حیاتی، ابتدا باید یک راهبرد مناسب برای معامله داشته باشید. این راهبرد برای شما واجب است تا بدانید در صورت رخداد هر اتفاقی در بازار، چه خواهید کرد. ترجیحا به دنبال راهبردهای آزمون پس داده و سالم باشید که قبلا توسط افراد مورد استفاده قرار گرفته اند و زیان و سود آنها به صورت تقریبی قابل پیش بینی است.

انتخاب این استراتژی کار ساده ای نیست و باید عوامل بسیاری را در آن مورد نظر قرار دهید. با هر شکست و زیانی از کوره در نروید و مسئولیت آنها را به عهده بگیرید و تلاش کنید استراتژی مخصوص خود را کشف کنید. بزرگترین معامله گران دنیا نیز حالات شما را تجربه کرده اند و زیان دیده اند. و حتما نسبت به نتایج عملکرد خود حساس باشید. هرچند وقت یک بار نتیجه به کار گیری تصمیمات و استراتژی های خود را با اعداد و ارقام بسنجید و بدانید که برای شما سودده بوده یا زیان دیده اید؟ این می تواند در ادامه مسیر بسیار برای شما آموزنده باشد.

حسین کریمی فر
حسین کریمی فر
مقاله‌ها: 15

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *